Oslos beste biffer NÅ!

Det beste kjøttet i Oslo får du ikke på de såkalte steakhousene, eller biffhusene, om du vil. Langt ifra. Vi stusser derfor litt når vi ser andre biff-topplister hvor flere av de omtalte stedene har fått en litt lunken firer på terningen. Er det virkelig så dårlig stelt i hovedstaden? Selvfølgelig ikke! Vi fant de beste biffene på restauranter som gjerne har en mer variert meny. Ofte med fransk eller et mer moderne crossover kjøkken. 

Hva er vel bedre enn et perfekt grillet stykke kjøtt med en fet og syrlig béarnaise eller en fyldig peppersaus steak eu poivre? Ikke mye. Med en matchende rødvin – gjerne en saftig pinot noir eller en fyldig cabarnet sauvignon – er lykken komplett!

Dette er de fem stedene vi mener kan gi deg nettopp denne herlige opplevelsen sommeren 2024:

5. Brasserie France

Brasserie France er nærmest som en institusjon å regne. Både gastronomisk og kulturhistorisk. I mange år huset den en av datidens få stjernerestauranter, d’Artagnan, før Brasserie France tok over lokalene i 2001. Et lite stykke Paris i Oslo, med et erkeklassisk fransk bistro-kjøkken og ditto interiør. Det er også en av få ordentlig bra restauranter så tett på Karl Johan. Entrecôten her serveres med fries, syltet løk og en nydelig béarnaise. Den smaker like godt som første gang vi spiste her for mange år siden. Det er noe med det å komme et sted og få akkurat det du forventer.

Du får også god entrecôte på Le Benjamin, Brasserie Blanche og Chez Colin. Men denne er hakket hvassere. 

Foto: Jimmy Linus.

4. Avalon 

Avalon ligger i Vika, vegg i vegg med mathallen Via Vika og omtaler seg selv som et moderne europeisk spisested. De har mye annet godt å tilby også, blant annet kongekrabbe og grillet margbein og ikke minst noen vannvittig gode kullgrillede villreker som nå dessverre ikke er å finne på menyen. OsloTop5 kåret rekene til en av fem beste retter i Oslo 2023. Får håpe det er sesongrelatert og at de vender tilbake!

Den tørrmodnede côte de boeufen er noe av det beste kjøttet vi har spist i Oslo og fortjener selvfølgelig en plass her! Det eneste lille skåret i gleden på Avalon er regninga på slutten av en deilig aften. Vi ba om ca en halv kilo kjøtt (medregnet bein), men fikk nærmere 700 gram, den selges i kilopris. Og når et anbefalt glass vin koster nærmere 300 kroner synes vi at det er rimelig å forvente å bli informert om dette. Men: Maten er fantastisk god og i utgangspunktet verdt prisen! Litt bedre service og vi kommer svært gjerne tilbake for dette nydelige kjøttet. Og få villrekene tilbake på menyen da!   

Foto fra Avalons nettside.

3. Grotto

Grotto på St.Hanshaugen er ei nydelig lita sjappe! Det var først en vinbar også utvidet de til bistro for et års tid siden. Vi dro dit med et vennepar en kjølig og litt grå kveld og ble varme i både kropp og sjel. Og ikke minst mette og fornøyde. Utenom kjøttet er sneglene verdt å nevne. Byens beste mener enkelte. Noen svært velsmakende salater skjerper apetitten ytterligere og en gratinert rett jeg ikke klarer å huske helt hva var er en høydare. Retten kunne minne om Mon Oncles legendariske Kongekrabbe Thermidor – kongekrabbe, hummer, bechamel og gratinert skarp ost – det er det nærmeste vi kommer. Grottos meny er nemlig stadig skiftende, så research på retter i ettertid er ikke bare bare. Godt var det i alle fall!

Men stjerna i denne fortellingen er uansett stedets  Côte De Veau – altså kalv. Makan til velsmakende kjøtt! Det bader i smør, stekesjy og noe som ser ut som smelta gruyére. 

Dra på Grotto! Og selv om kjøttet var høydepunktet for oss denne kvelden er det ingen grunn til å ikke spise så og si alt annet de har på menyen!

Foto Dag Lorås, OsloTop5

2. St Lars

St. Lars er velkjent for sitt kvalitetskjøtt langt utafor Bisletts grenser. Côte De Boeufen (minimum 2 pers) er et fantastisk herlig og kullgrilla stykke oksekjøtt servert med en velbalansert béarnaise og fries med masse hvitløk. Dette er faktisk det nærmeste du kommer et ekte steakhouse i Oslo, om man tenker på typen Keens eller Peter Luger i New York. Her har de som kaller seg “steakhouse” i byen MYE å lære. Både om kokekunst, råvarer, service og interiør. Entrecôten de serverer holder også et skyhøyt nivå og fås med det samme deilige tilbehøret. St.Lars har vært på Bislett en god stund nå og det håper vi virkelig de fortsetter å være i lang tid fremover!  

Foto fra St Lars nettside.

1. Vinland Brasserie

Å gå inn på Vinland Brasserie er som å gå inn på en restaurant i Chicago eller London i 1978. Liker vi å tro iallefall. Lange, røde drapes langs veggene, svart og hvit-mønstret teppegulv, hvite duker og designstoler. Dette trenger faktisk Oslo enes det om. Vi er her en gjeng på bursdagsfeiring og blir plassert ved et rundt bord. Nice!

Vi starter med østers og iskald champagne. Noen velger så sjøkrepsløksuppe, som vistnok har fått tidligere gjester til å gråte – uvisst av hvilken grunn – men godt er også dette. Andre går for ravioli med steinsopp. Stemningen stiger i takt med fortæring av fabelaktige retter og tilhørende nydelige viner. Servicen er upåklaglig. Rommet tar deg som sagt til en annen tid og, enn så lenge ihvertfall, følelsen av å være et annet sted. Den tidligere amerikanske ambassadens bygg er utnyttet til fulle. Her har noen ønsket å lage en annerledes restaurantopplevelse og det funker som ei kule! Til hovedrett deler flere av oss Porterhousen (eller T-bein som man også kan kalle det). Dette er filetkammen av norsk rødt fe, tørrmodnet i enogtyve dager og så tilberedt på en glovarm broiler. Det har en fantastisk, grill-osende stekeskorpe – maillardeffekt en masse! Og kjøttet er mørt og smørete. Dette er det beste kjøttet vi har spist i Oslo!

Vinland med sin franske kjøkkensjef Charif El Messaoudi og hans crew har virkelig fått til noe unikt i kjelleren på den gamle ambassaden. Vi har ikke testet de to andre restaurantene i bygget, men holder de samme nivå er dette litt av et mathus rett ved Solli plass – og det vil igjen si: i et av de beste restaurant-nabolagene i Oslo.

Og det norske storfekjøttet hos Vinland er etter vår mening det beste man får i hovedstaden.

Foto fra Vinland Brasseries Instagram